top of page

Tanec leta, alebo len tak, pre radosť


Kedy ste si naposledy zatancovali...len tak...pre radosť? Spraviť si svoj vlastný zoznam skladieb, svoje hity, pustiť si ich do uší a tancovať a tancovať a plynúť s riekou pohybu a len byť v danom okamihu na danom mieste a užívať si tanec. Vravíte, že to robíte často? Výborne! To je ono! To je cesta k spokojnej duši a telu pretože to je Tanec Leta, keď sa nám prirodzene nechce ísť až tak moc do hĺbky, do ťažkých a náročných cvičení a meditácií na témy týkajúce sa života a smrti. Paradoxne však Tanec Leta je presne o tom. Vo svojej ľahkosti môže ísť jemnučko ako vánok do tých najtajnejší zákutí našej bytosti a priviať odtiaľ pre nás tie najväčšie poklady. A preto, oceňujúc jeho dôležitosť píšem tieto riadky, v ktorých by som Vás rada inšpirovala k bádateľskej činnosti. Navrhnem Vám dnes vyskúšať pár jemných techník Tanca Leta, ktoré ma ľahučko a spoľahlivo vždy sprevádzajú. Ak cítite, že je ten správny čas a volá Vás sloboda a čaro Leta, môžu aj Vám pomôcť zacítiť smer na ceste za prekvapeniami skrytými vo Vás.


Vyberte sa von! Áno, vonku sa tento tanec tancuje najlepšie. Neodkladajte ho preto lebo sa Vám zdá nerealizovateľné tancovať vonku. Veď nemyslím na ulici pred domom, i keď možno by to mnohí susedia ocenili. A mnohí by z toho aj načerpali inšpiráciu...totiž najťažšie to má vždy ten prvý blázon, ktorý začne tancovať na verejnosti úplne sám. Mám na mysli niečo iné. Vyjdite do lesov, na lúky, k jazeru, niekde kde viete, že budete len Vy. A vôbec nemusíte byť sami. Môžete ísť spolu s niekým, kto chce tancovať s Vami svoj Tanec Leta. Najkrajšie je zdieľanie pocitov potom, pozrieť sa do očí niekomu, kto tiež zažil to čo Vy aj keď v iných farbách, ale jeho duša rozumie piesni, ktorú vtedy spieva tá Vaša. Doprajte si to navzájom. A nehanbite sa pred ostatnými ľuďmi za svoju túžbu tancovať vonku. Totiž môže sa stať, že Vás niekto uvidí. Vôbec to nevadí, ste inšpiráciou, pretože ste sami sebou a plníte svoje túžby a potreby. Aj mne už sa stalo, že som si v Karpatských lesoch za Bratislavou tancovala svoj divoký tanec...mysliac si, že ma vidia len srnky a vtáčatká....hm...mladý muž so psíkom čo sa vybral behať pre udržanie kondície určite spálil vďaka rozbúchanému srdcu oveľa viac kalórií než pôvodne plánoval.


Hudba...ten čarovný nástroj ...most medzi realitou a priestorom, v ktorom je doma Vaša duša. Je veľmi dôležitý, pretože keď vytvorí pevný most, duša vyjde zo svojho domu, z bezpečia spoza múrov a závojov, ktoré sme pred ňu za roky svojho života postavili a je ju vidieť. Je vidieť kto ste a čo je vo Vás. Hovorí Vášmu telu ako sa hýbať, tak aby pochopilo čo sa vo Vás deje. Telo je inteligentné. Rozumie reči duše. Tanec je spôsob, ktorým sa duša prihovára inteligencií tela. A telo potom našej vedomej mysli odovzdá tento odkaz vo forme obrazu, vety, slova, alebo ucelenej myšlienky, ktorej určite budeme rozumieť. Ak nie hneď, tak po potrebnom čase určite. V celom tomto alchymistickom procese je hudba veľmi dôležitá, preto sa jej výberu venujte s veľkou oddanosťou a pozornosťou. Je to základ úspechu. Pripravte si skladby bezprostredne pred tancom, naladené na Váš momentálny stav. Či budú rýchle alebo pomalé je jedno, bude to Váš zoznam momentálneho stavu duše. A veľmi dôležité, rešpektujte prirodzených obyvateľov miesta, na ktoré sa vyberiete. Ak idete sami, slúchadlá sú tým najlepším riešením. Ak je vás viac, myslite na miesta kde hniezdia vtáčky a húštiny v ktorých majú domov srny s mláďatkami. Vnímajte svet okolo seba s otvoreným srdcom a ono Vás určite zavedie na pravé miesto, kde budete v kontakte so sebou aj s okolitou prírodou naraz.


Keď ste tam kde máte byť a pripravení, môžete začať. Tanec Leta je vlastne oslavou mikrokozmu , nášho sveta a makrokozmu zároveň. My si v tanci prejdeme všetky tieto tri úrovne. Začneme tancom mikrokozmu v nás. Najskôr sa nalaďte sa na hudbu, privítajte svoje telo v pohybe krátkymi dychovými cvičeniami a predstavte si akoby ste boli strom. Z Vašich chodidiel vyrastajú korene hlboko do zeme a zakoreňujú Vaše telo bezpečne na zemi. Máte pocit akoby ste sa dotýkali až zemského jadra a Vaše korene objímajú celú Zem. Následne vystrite ruky k nebu akoby ste namiesto nich mali konáre a predstavte si že vrch Vášho tela od pása hore je koruna stromu, ťahajúca sa k nebu. Pôsobia na Vás dve príťažlivosti, jedna zemská a jedna nebeská a Vy ste tvor medzi Nebom a Zemou, ste ich spoločné dieťa. Začnite tancovať tanec Vášho mikrokozmu. Znamená to, že roztancujete svoje vnútro naplno ale tak aby sa jeho vonkajší obal, Vaše telo ani trochu nepohli. Telo stojí, bez pohybu, avšak uvoľnene a vaše vnútro tancuje všetkými možnými smermi. Čo je Vaše vnútro už nechám na Vás. Možno sa Vám to teraz zdá absurdné, ale prosím, nezavrhujte kvôli tomu túto techniku. Keď budete stáť s hudbou v ušiach, v prírode a poviete si, „VNÚTRO TANCUJ!“ tak vnútro bude vedieť čo má robiť a budete možno prekvapení z toho čo sa bude diať. Povoľte predstavivosť nech vstúpi do hry. Nechajte obrazy plynúť, vnímajte pocity, farby, emócie ako súčasť tohto prekrásneho divadla, ktoré roztancuje Vaše VNÚTRO. Ach, užívajte si tento nádherný stav, so všetkými možnými pocitmi, ktoré prinesie. Prišli slzy? Pustite ich. Je to prejav, že Vaša duša vkročila na ten pomyselný most a začína komunikovať s inteligenciou tela. Neprišlo nič? Nechajte to tak. Nič je veľmi dobré.


Pokračujte do ďalšej fázy – tanec midikozmu, alebo tanec stredu, tanec priestoru medzi Nebom a Zemou. Tu sa tanečníkom stáva Váš stred, čiže Vaša os, ktorou je chrbtica. K tomu sa pridáva všetko, čo je s chrbticou priamo spojené. Predstavte si, že jediné čo sa vo Vás hýbať môže je chrbtica. Pozrite sa na ňu vnútorným pohľadom a povedzte jej: „CHRBTICA TANCUJ!“ Pozorujte čo sa bude diať. Pozorujte aké časti tela sa k nej pridajú chcene a ktoré si vzala do pohybu ona bez Vášho pričinenia. Skúste však udržať v pohybe iba chrbticu, všetko ostatné by zatiaľ malo v pokoji a uvoľnene čakať na svoj čas tanca. Vnímajte tanečnicu chrbticu od hora dole a vnímajte akou dôležitou súčasťou je vo Vás. Je to Vaše spojenie so Zemou aj s Vesmírom, je to Vaša opora, Váš stred, Váš domov, odtiaľ vychádzajú Vaše rozhodnutia, to je Vaša pevnosť. Ako veľmi je flexibilná, ako dokáže podržať, kde ju to bolí a kde naopak začína cítiť uvoľnenie? Napokon podľa toho ako ste si predstavili Vaše VNÚTRO, tak ho teraz spojte s vašou CHRBTICOU. Keď budete cítiť, že tancujú ako jeden celok spolu prejdite do ďalšej záverečnej časti cvičenia.


Bude ním tanec makrokozmu. Je to tanec pri ktorom sa Vaše roztancované vnútro, spojené s precítenou CHRBTICOU skúsia dotknúť CELÉHO SVETA vôkol seba. Roztancujte svoj celý svet. Zahŕňa to celé Vaše telo. Povoľte telu, nech v spojení s VNÚTROM aj CHRBITCOU rozhýbe celý svoj aparát. Všetko čo má a po čom túži. Spojte sa s hudbou, tu by mohla byť trochu dynamickejšia. Nezabudnite ani v jednej fáze tohto cvičenia na dych. Dych je skvelý nástroj, je to sprievodca. Keď neviete ako sa hýbať, načúvajte rytmu Vášho dychu a on napovie. Je to hudba nášho tela, nechajte sa ňou viesť. Veďte telo do najväčších a najextrémnejších pohybov. Skúšajte jeho kapacitu...akoby ste ho chceli roztrhať na všetky strany. Akoby sa malo dotknúť každou bunkou inej časti SVETA vôkol seba. Predstavte si, že máte na rukách štetce plné tých najkrajších farieb, ktorými môžete pomaľovať svet okolo seba. Dotýkajte sa svetov, v ktorých ste ešte neboli...pred, nad, pod, za sebou, makrokozmos je nekonečný...preto sa nespoliehajte na alibi typu, ja už neviem ako sa mám hýbať. Počúvajte telo, je to lexikón nekonečných možností.


Po skončení tejto fázy si oddýchnite. Povoľte svojmu telu tú pre Vás najpohodlnejšiu polohu a relaxujte. Môžete túto časť tiež podfarbiť hudbou, avšak ja odporúčam tú najkrajšiu hudbu ...hudbu prírody. Slúchadlá z uší von a len tak byť. Ticho. A pritom toľko informácií. Toľko obrazov, , vnemov, odkazov, pokladov, ktoré budú ako prúd riečky, ktorá sa možno nachádza poblíž Vás, prúdiť priamo k Vám. A s ňou nový život, živiny, pokoj a radosť v jednom okamihu.

Tento tanec sa dá krásne spojiť s tancom zámeru. Ak totiž máte nejakú vec, ktorú by ste radi vo svojom živote vyriešili, predtým než začnete tancovať vložte zámer tejto záležitosti do Vášho tanca. Pred začatím tanca povedzte sami sebe, že by ste radi pochopili medzi Nebom a Zemou túto záležitosť a poproste Vašu dušu nech Vám sprostredkuje riešenia tak aby ste im rozumeli. Tieto odkazy nemusia prísť hneď počas tanca, ale bezprostredne po ňom, počas relaxácie, alebo aj neskôr, napríklad týždeň aj viac po tanci. Tanec je cesta k riešeniam, nie riešenia samotné.


Toto je Tanec Leta. To je radosť v jednej jedinej tabletke, ktorú si vymyslíte, vyrobíte a zjete Vy sami. Je to osviežujúce a silu dodávajúce a pritom môžete spoznať mnohé o sebe. A vôbec ho nemusíte tancovať so zámerom a riešiť veci, skúste ich na chvíľu nebrať vážne, skúste ich hodiť za hlavu a spoľahnúť sa na to, že sa to vyrieši možno aj samé. Zdá sa Vám to nemožné a nezodpovedné, ale prosím Vás, veď je leto. Môžeme si dovoliť aj to. Aspoň raz v živote...alebo raz za čas. Možno práve Tanec Leta bez zámeru a len tak pre radosť je cesta k tomu uvoľnenému a bezstarostnému bytiu po ktorom tak túžime. Možno práve to je cesta k slobode bytia o ktoré tak paradoxne dosť často bojujeme. Tak uvoľniť chcenie a s chuťou do tanca pre život! A pozdravujte okoloidúcich ..., že im odkazujem nech sa s radosťou pridajú.



S láskou,

Marcela Berith


Článok uverejnený v augustovom čísle časopisu Vitalita. 

Ďakujem za túto vzácnu príležitosť! 

20 zobrazení
bottom of page