top of page

Tanec ako zrkadlo života


Vonku zúri búrka a ja stojím pri okne a pozerám do tmavých oblakov. Božská nádhera! Blesky už párkrát rozťali oblohu a hromy sami seba pasujú za najlepších zvukárov v tejto galaxií...napriek tomu, ja sa už dnes nebojím. Boli časy, keď aj napriek tomu, že som už dospelá žena, cítila som nevysvetliteľnú úzkosť počas každej búrky. Sedávala som vždy zakrytá dekou v kresle, ruky na bruchu, nohy skrížené, celé moje telo zavreté a stuhnuté. Pociťovala som akýsi prvotný strach, ktorý som nechápala a nevedela som prečo tu je. A potom som sa k svojim mnohým strachom priblížila cez pohyb a tanec a veľa sa v mojom živote zmenilo. Niekedy ani nie je treba vedieť prečo, stačí svoje strachy prežiť v pohybe, povoliť ich svojmu telu ich cítiť a vyjadriť. Často krát vďaka tomu nastáva v tanci vytúžený okamih kedy strach prestane zväzovať naše telo. Neprestane existovať, bude naďalej akýmsi sprievodcom na ceste životom, ale už nebude prekážkou. Nebude tým, kto nás zastaví cez telo pred užívaním si krás a hojnosti života, bude radcom, ktorý varuje. Zo strachu sa stane spojenec. Ako sa to dá? Dnes znova skúsime vyzvať naše telo aby vzalo tú známu skvelú medicínu – Tanec. Je to ten najlepší spôsob ako porozumieť svojmu telu a strachom, ktoré ho sužujú a dať im voľný priebeh aby sa prejavili, vošli do vedomia , do úrovne tela a nechali sa počuť a ešte lepšie , nechali sa vidieť nech ich môžeme naplno precítiť a pochopiť.


Pohyb tanečníka pri tanečnej a pohybovej terapií je vlastne zrkadlom jeho života. Ukazuje bez zbytočnej cenzúry jeho dušu a mnohokrát dáva jasné správy o tom ako sa práve cíti, čo rieši a prežíva. Ako povedala slávna Marta Graham (ikona moderného tanca, choreografka)– tanec je skrytým jazykom duše. Práve preto, ak cítite skutočnú úzkosť a opakuje sa Vám stav, v ktorom vnímate, že niečo nie je v poriadku ale neviete čo, je najvyšší čas nechať dušu prehovoriť v tanci. Dnes vám predstavím a ponúknem jednu techniku tanečnej terapie – otvorenie a zavretie tela. V nej dáme telu a duši možnosť nech sa porozprávajú ako majú v sebe zakódované témy strachu versus dôvery a zovretia versus povolenia. Úžasné na tejto technike je, že pracuje so všetkými úrovňami a významami týchto štyroch slov. Môžeme teda ísť na to!


Vytvorte si vhodné podmienky. Veta, klišé, ktorá však pre mnohých z nás bola vždy kameň úrazu. Ale dá sa to prekonať. Musíte vedieť čo potrebujete na to aby Vaše telo bolo skutočné voľné a v bezpečí a urobte to. Vytvorte pre seba priestor v ktorom budete tancovať, kde sa cítite dobre a viete, že vás nikto nevyruší. Budete potrebovať tak minimálne 20 minút a ak sa dá viac, je to len dobre. Čím viac času dáte telu na otvorenie brány do duše tým jasnejšia bude odpoveď , tým intenzívnejší bude pocit pochopenia samého seba, uvoľnenia problému a povolenia riešenia.


Pripravte si hudbu. Ďalšia dôležitá časť celého procesu. Tu by som mohla začať dávať veľa typov na dobrú hudbu, ale keďže ste teraz sami sebe terapeutom, hudbu musíte zacítiť tiež vy. Odporúčam takú, ktorá vás „chytá za srdce“, hudba, ktorá vo vás evokuje pocit nadčasovosti, dotýka sa vašich emócií alebo spôsobuje zimomriavky. Niečo skutočne silné. Hudba vytvára mocný most do iných svetov, v ktorých žije vaša duša a čaká na vašu návštevu, vaše uši, oči a srdce, aby ste jej porozumeli a riadili svoj život podľa nej. Preto tóny, ktoré vás budú pri tejto terapií sprevádzať by mali byť tóny vašej duše.


Začnite. Najskôr rozhýbte svoje telo od hlavy až po päty. Ja s obľubou nazývam túto rozcvičku názvom „zo škrupiny vyjdi“ , znamená to, že rozhýbete poriadne každú časť tela tak, že keby na nej bola nejaká zatvrdnutá škrupinka, tak zaručene musí pri vašom pohybe prasknúť a zosypať sa na zem pod vami. A vaše telo je vtedy voľné a pripravené hovoriť. Pozorujte, či pri tejto činnosti telo opakuje neustále tie isté rytmické pohyby, tzv. pohybové vzorce, alebo programy. Ak áno, skúste tieto rozbiť. Narušte ich iným neznámym pohybom, vnuknite telu nový impulz, nový pohyb. Skúste niečo, čo ste dovtedy nikdy nespravili. Bádajte, hrajte sa s telom, skúmajte nové možnosti. Táto inovácia sa vám pomaly prenesie aj do života. Tanec nielen odráža to čo sa vo vašom živote deje, ale má aj tú čarovnú schopnosť preniesť to čo povoľujete telu v tanci do vášho každodenného konania. Rušiť naučené vzorce pri tanci má teda určite význam pre vašu kreativitu a schopnosť pozrieť sa na veci z novej perspektívy. Vytvárate sami sebe možnosti, otvárate si nové cesty.


Keď pocítite, že je telo rozhýbané začnite so samotnou technikou zatvárania a otvárania svojho tela. Začnite najskôr v stoji. Určite vás teraz už napadá ako by ste zatvorili svoje telo. Schúlenie, prekríženie rúk a nôh, ohnutý chrbát dovnútra, pocit akoby som chcela chrániť niečo veľmi významné na svojej hrudi, vo svojom náručí. Ako to vyzerá keď sa vaše telo zatvára? Pozorujte sa. Vnímajte pocity aké vám to prináša. Všímajte si ako veľmi je telo napäté alebo uvoľnené, či je to objatie, ktoré vám prináša slobodu a upokojenie, alebo je to bolestný kŕč, úzkostné zovretie, z ktorého chcete čím skôr von. Fáza zatvorenia tela je veľmi dôležitá. Ukazuje nám ako sme schopní a ochotní ísť do svojho vnútra. Či prijímame to, čo sa v našom vnútri odohráva a kto sme, alebo sa bojíme našej sily a chceme od nej rýchlo znova ujsť , alebo ju neprijímame. Zatvorenie tela nám veľmi presne ukáže aj to ako veľmi dôverujeme sebe a svojej sile. Pozorujte hlavne pocity a emócie, ktoré si v tejto fáze vypýtajú pozornosť vašej mysle. A verte tomu, že si vypýtajú. Stačí ich len povoliť. Nebojte sa negatívnych pocitov, aj tie sú v poriadku. Ukazujú, kde je potrebné liečenie a pozornosť. Buďme za ne vďační, sú to veľkí spojenci.


Na rad prichádza ďalšia fáza - otvorenie tela. Otvorte svoj hrudný kôš, otvorte ruky akoby ste chceli objať celý svet. Choďte tam kam vás to až pustí. Skúste sa otvoriť až na hranicu vašich možností...a ešte o kúsok ďalej. Znova platí...skúšajte, hrajte sa, tvorte. Váš pracovný nástroj je telo a jeho pohyb. Čakajte čo sa stane a buďte pripravení počúvať všetko čo príde a vnímať to a prijímať toho najlepšieho sprievodcu vo vašom živote – vaše vnútro. Vo fáze otvorenia môžete pozorovať ako vám vaše telo odovzdáva informáciu o tom ako to máte s dôverou k okoliu. Ako si viete ustáť sami seba pred okolím. Môžu sa objaviť emócie, spomienky, myšlienky...nechajte ich plynúť. Nie sú tu preto aby vás zrazili na kolená, sú tu pre pomoc. Pozorujte čo prichádza a reagujte na to znova iba telom. Ak máte pocit, že je toho veľa a vy už nevládzete ustáť tú zraniteľnú pozíciu otvorenosti kvôli čomukoľvek, prejdite do fázy zatvárania sa a dajte svojmu telu to o čo vás žiada. Je veľmi krásne počúvať potreby svojho tela a môcť mu ich okamžite splniť. Vytvárate si tým s vašim telom nový komunikačný kanál. A cezeň mu dávate jasnú správu...áno, vnímam ťa, milované telo a som ochotný a schopný vyjsť ti v ústrety v najväčšej možnej miere. Toto je pre vás ako bytosť veľmi dôležitý moment. Pristupujte k nemu teda vnímavo a otvorene.


Prechádzanie z jednej fázy do druhej môžete zopakovať niekoľko krát a potom prejdite k zatváraniu a otváraniu tela na zemi. Tu môžete pozorovať svoju potrebu a dôveru v oporu. Tiež vnímajte nakoľko ste sami sebe oporou vo fáze schúlenia na zemi. Čo je vám príjemnejšie? Byť na zemi otvorený alebo zavretý? Necháte Zem ako symbol Matky aby vám pomáhal a prijímate ho s otvorenou náručou alebo sa k nemu utiekate v polohe dieťaťa schúleného? Otvárate sa hojnosti, ktorú Matka zem prináša alebo potrebujete jej ochranu, obranu a pomoc? Sledujte aký je váš vzťah k niekomu, kto predstavuje bezpečie. Nesúďte ani jednu vašu emóciu, ani jeden váš skutočný vnem. Toto cvičenie, tanec, pohyb môžu do vášho života priniesť veľké liečenie a múdrosť pokiaľ sa nebudete súdiť za pocity, ktoré k vám cez tento vzácny kanál, ktorým je vaše telo, prichádzajú.


Nezabudnite dýchať počas celého tancovania. Otvorenie sprevádzajte dôraznejším nádychom a vo fáze zatvorenia si dovoľte výraznejší uvoľňujúci výdych. Dych je hudbou nášho tela a tak mu dovoľme aj v tejto technike prejaviť svoju melódiu, svoje potreby a nechajme ho aby nám dal svoje zrozumiteľné nápovede. Sledujte či je váš dych uvoľnený, kde sa vám dýcha lepšie, kde sa vám dych zasekáva alebo pri čom máte pocit, že sa snáď ani nenadýchnete. A potom si tieto vnemy spojte do celku s pocitmi a emóciami, ktoré počas tanca k vám prichádzajú.


Nakoniec môžete tancovať plynulo prechádzajúc zo stoja na zem. V každej úrovni si vyskúšajte otvorenie a zavretie a nechajte liečivý prúd tanca a pohybov, plynúť. Ak pocítite, že chcete ostať v niektorej fáze dlhšie alebo je vám na niektorej úrovni lepšie, počúvnite a venujte pozornosť znova pocitom, myšlienkam a spomienkam. Určite príde odpoveď. Dôverujte v to čo práve robíte. Keď chcete odpovede na vaše otázky, verte že ich dostanete, lebo v živote dostávame vždy to, v čo veríme, že je možné. Takto uvidíte ako veľmi váš tanec bude autentický a čím ďalej tým viac ho bude riadiť vaša intuícia, vnútorné impulzy a pohnutie duše. Je to príležitosť vyliečiť samého seba bez zásahov zvonka, bez zmätočných informácií a cudzích programov.


Búrka prešla, ja stále stojím pri okne a mám chuť tancovať. Mám chuť poďakovať tancom svojej duši za to, že necháva vo mne prúdiť pocity bez toho aby ma stiahli a spravili nevnímavou voči kráse sveta okolo seba v momente, že jej prejav nie je práve spievanie šťastných vtákov. Veď búrky života máme na programe skoro každý deň a mňa by nebavilo stále sedieť schúlená v kresle a čakať kedy to už konečne skončí a ja budem môcť otvoriť svoje okno a pozrieť voľne na svet. S dôverou v srdci vyrážam na mokrú lúku tancovať tanec, ktorý si moja duša spieva. Prajem vám, aby ste sa už nebáli ani vy otvoriť svoje okno do sveta.



S láskou,

Marcela Berith


Článok uverejnený v júlovom čísle časopisu Vitalita. 

Ďakujem za túto vzácnu príležitosť! 

162 zobrazení
bottom of page